Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak8. prosinca 2020.Predstavništvo u Hrvatskoj

Berlinska deklaracija o digitalnom društvu: članice EU-a surađuju na digitalnoj transformaciji

Ministri i ministrice EU-a nadležni za digitalizaciju danas su potpisali Berlinsku deklaraciju o digitalnom društvu. Svečanost potpisivanja održana je u sklopu virtualne konferencije na visokoj razini o digitalnoj transformaciji temeljenoj na...

Berlinska deklaracija o digitalnom društvu: članice EU-a surađuju na digitalnoj transformaciji

Države članice složile su se da će zajedno i u suradnji s institucijama EU-a raditi na jačanju digitalnog sudjelovanja i uključenosti u naša društva kako bi se potaknula digitalna transformacija utemeljena na vrijednostima. Berlinska deklaracija nadovezuje se na Izjavu iz Tallinna o e-upravi i postavlja temelje za buduću politiku interoperabilnosti i politiku digitalne uprave u EU-u.

Potpisnici su se obvezali na provedbu niza mjera do kraja 2024., kao što su promicanje demokratskih vrijednosti, poticanje digitalnog osnaživanja i pismenosti te jamčenje sigurnosti, održivosti i tehnološke suverenosti u digitalnoj sferi.

Izvršna potpredsjednica Margrethe Vestager izjavila je: Berlinska deklaracija predstavlja europski način digitalnog razvoja koji se temelji na zajedničkim vrijednostima i osigurava da tehnologija poboljšava kvalitetu života. Pozdravljam to partnerstvo i radujem se bliskoj suradnji kako bi se digitalizacija javnog sektora pretvorila u stvarnost koja služi poduzećima i ljudima.

Johannes Hahn, povjerenik za proračun i upravu, dodao je: Berlinska deklaracija važan je korak prema bržoj, pravedno i uključivoj digitalnoj modernizaciji javnog sektora. Deklaracija ujedinjuje europske zemlje oko zajedničkog projekta digitalne transformacije koji se temelji na suradnji i uz puno poštovanje temeljnih prava i zajedničkih europskih vrijednosti.

Berlinska deklaracija rezultat je suradnje njemačkog predsjedanja Vijeća EU-a, Komisije i neformalne mreže glavnih informacijskih službenika Europske unije, uključujući predstavnike država članica odgovorne za digitalizaciju.

Više informacija dostupno je ovdje i u priopćenju za medije njemačkog predsjedanja Vijećem.

Pojedinosti

Datum objave
8. prosinca 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj