Skip to main content
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak20. lipnja 2023.Predstavništvo u Hrvatskoj

Aktivnosti Marie Skłodowska-Curie

15,4 milijuna euraza približavanje istraživanja obrazovanju i društvu

Program aktivnosti Marie Skłodowska-Curie: Komisija nagradila gotovo 2000 prijedloga za istraživanja

Komisija je danas objavila novi poziv u iznosu od 15,4 milijuna eura zaaktivnosti u sklopu inicijativa Europska noć istraživača i Istraživači u školamaza 2024. i 2025. Te dvije vodeće inicijative, koje se financiraju u okviru EU-ovih aktivnosti Marie Skłodowska-Curie i MSCA i Građani pokazuju raznolikost europskih istraživanja i inovacija te njihov utjecaj na svakodnevni život građana kroz zabavne i obrazovne aktivnosti kao što su znanstvene emisije, izložbe, laboratorijski posjeti, razmjene  istraživača i natjecanja.

Poziv će biti zatvoren 25. listopada 2023. i očekuje se da će se njime financirati oko 50 projekata kojima se provode te aktivnosti u EU-u i zemljama pridruženima programu Obzor Europa. Inicijativama Europska noć istraživača i Istraživači u školi jačaju se poveznice između znanosti i obrazovanja te jača interes za istraživačke karijere, posebno među mladima. 

Potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas izjavio je: Europska noć istraživača i Istraživači u školama potiču interes djece, mladih, građana, a posebno djevojčica i žena, za istraživačke karijere u područjima kao što su znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika. Zahvaljujući tih inicijativama znanost i istraživanje postaju dostupni svima. Pozivam organizacije uključene u znanstvene aktivnosti da se prijave.

Europska noć istraživača najveće je znanstveno-komunikativno događanje u EU-u i zemljama pridruženima programu Obzor Europa, koje svake godine privlači više od 1,5 milijuna posjetitelja. Događanje se održava svake godine posljednjeg petka u rujnu. Istraživači u školama podupiru aktivnosti i izravnu interakciju između istraživača i tisuća učenika osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja tijekom cijele godine, posebno u ključnim temama kao što su klimatske promjene, održivi razvoj ili zdraviji način života.

Više informacija o pozivu za aktivnosti MSCA za 2023. i o tome kako se prijaviti dostupno je na internetu. 

Pojedinosti

Datum objave
20. lipnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj