Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak30. rujna 2015.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Akcijski plan za poticanje financiranja poduzeća i ulaganja

Unija tržišta kapitala#capitalmarketsunion

20150930_cmu_1.jpg

Europska komisija pokrenula je danas akcijski plan



za uniju tržišta kapitala kako bi pridonijela uspostavi istinskog jedinstvenog tržišta kapitala u svih 28 država članica EU-a. Danas se objavljuju i prvi i najhitniji koraci tog plana, primjerice ponovno pokretanje zdravih tržišta sekuritizacije.

Cilj unije tržišta kapitala, kao jednog od prioriteta Junckerove Komisije u području poticanja otvaranja radnih mjesta, rasta i ulaganja diljem EU-a te ključnog elementa Plana ulaganja



, jest izravno se suočiti s manjkom ulaganja povećanjem broja i raznolikosti izvora financiranja europskih poduzeća i dugoročnih projekata.

Alternativni izvori financiranja kojima se dopunjuje bankarsko financiranje, uključujući tržišta kapitala, rizični kapital, skupno financiranje i industriju upravljanja imovinom, češće se upotrebljavaju u drugim dijelovima svijeta i trebali bi imati veću ulogu u osiguravanju financijskih sredstava poduzećima koja teško dolaze do financiranja, posebno MSP-ovima i novoosnovanim poduzećima. Različiti izvori financiranja pozitivni su za ulaganja i za poslovanje, a ključni su i za financijsku stabilnost jer ublažavaju učinak mogućih problema u bankarskom sektoru na poduzeća i na njihov pristup financiranju. Stoga i uspostava unije tržišta kapitala ima važnu ulogu u konačnoj uspostavi europske ekonomske i monetarne unije.

Komisija uz to želi ukloniti i prepreke koje sprečavaju prekogranična ulaganja u EU-u kako bi poduzeća i infrastrukturni projekti mogli lakše doći do potrebnih financijskih sredstava, neovisno o njihovu poslovnom nastanu.

Unija tržišta kapitala srednjoročni je projekt s nekoliko važnih ranih inicijativa. Komisija je danas predstavila prvi niz mjera za pokretanje visokokvalitetne sekuritizacije



i promicanje dugoročnog ulaganja u infrastrukturu


. Osim toga, Komisija će do kraja godine objaviti prijedlog izmjena Direktive


o prospektu kako bi mala i srednja poduzeća jednostavnije i jeftinije mogla prikupiti kapital.

Nadalje, Komisija je započela dva savjetovanja, o fondovima rizičnog kapitala



i o pokrivenim obveznicama


.

U skladu s načelima bolje regulative Komisija pokreće i poziv na dostavu očitovanja



o kumulativnom učinku financijskih propisa kako bi preispitala dovode li do željenih učinaka odnosno da ne dovode, primjerice, do preklapanja izvještajnih zahtjeva ili nedosljednosti među različitim propisima.

Sveukupni cilj Komisije u pogledu unije tržišta kapitala jest stvoriti mogućnosti za ulagače, uključiti sektor financija u širu ekonomiju i potaknuti stvaranje otpornijeg financijskog sustava dubljom integracijom i većim tržišnim natjecanjem. Naš će pristup biti pragmatičan i odvijat će se postupno na temelju stroge ekonomske analize i vodeći računa o rizicima za financijsku stabilnost.

Više: IP-15-5731

Video: Unija tržišta kapitala

Pojedinosti

Datum objave
30. rujna 2015.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj