Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak1. ožujka 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

900 liječničkih timova širom Europe povezuje se u korist pacijenata

Dana 1. ožujka novoosnovane europske referentne mreže započet će s radom. Europske referentne mreže jedinstvene su i inovativne platforme za prekograničnu suradnju među stručnjacima za dijagnozu i liječenje rijetkih bolesti ili složenih bolesti s...

Europske referentne mreže

Sa zajedničkim radom započet će 24 tematske europske referentne mreže, koje okupljaju više od 900 visokospecijaliziranih zdravstvenih ustanova iz 26 zemalja i koje će se baviti nizom problema, uključujući oboljenja kostiju, hematološke (krvne) bolesti, rak u dječjoj dobi i imunodeficijenciju.

Koristi takvog povezivanja najboljih stručnjaka u EU-u trebale bi osjetiti tisuće pacijenata s bolestima koje zahtijevaju posebnu koncentraciju visokospecijalizirane zdravstvene skrbi u područjima za koja ima malo stručnjaka.

Ukratko o europskim referentnim mrežama

Europske referentne mreže virtualne su mreže koje povezuju pružatelje zdravstvene skrbi širom Europe u cilju liječenja složenih ili rijetkih stanja koja zahtijevaju visokospecijalizirano liječenje i udruživanje znanja i sredstava. Te mreže osnivaju se na temelju Direktive EU-a o pravima pacijenata u zdravstvenoj skrbi (2011/24/EU), kojom će se pacijentima olakšati i pristup informacijama o zdravstvenoj skrbi i tako im povećati mogućnosti liječenja.

Konkretno, u okviru europskih referentnih mreža osmislit će se novi inovativni modeli skrbi, alati e-zdravstva, medicinska rješenja i uređaji. Osim toga, mreže će zahvaljujući velikim kliničkim studijama potaknuti istraživanja, pridonijeti razvoju novih lijekova, a omogućit će i ekonomiju razmjera i osigurati učinkovitije korištenje skupih sredstava, što će imati pozitivan utjecaj na održivost nacionalnih sustava zdravstvene skrbi i na desetke tisuća pacijenata u EU-u koji boluju od rijetkih i/ili složenih bolesti i stanja.

Potpora europskim prekograničnim mrežama pružat će se s pomoću europskih prekograničnih telemedicinskih alata, a na raspolaganju im stoji niz financijskih mehanizama EU-a, kao što su Zdravstveni program, Instrument za povezivanje Europe i istraživački program EU-a Obzor 2020.

Pojedinosti

Datum objave
1. ožujka 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj