Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak30. lipnja 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

70 milijuna EUR dodatne potpore europskim proizvođačima voća

Od 1. srpnja, postojeće izvanredne mjere za potporu proizvođačima kvarljivog voća pogođenima zabranom uvoza koju su uvela ruska tijela bit će produžene za dodatnih godinu dana, do kraja lipnja 2018.

Šljive

Komisija je te mjere prvi put uvela nakon ruske zabrane uvoza u kolovozu 2014. Prošireni program namijenjen proizvođačima voća u EU-u vrijedan je do 70 milijuna EUR i njime se osigurava „sigurnosna mreža” za proizvođače koji će zbog zabrane uvoza možda imati poteškoća u pronalasku tržišta za svoje proizvode. Njime će se osigurati naknade europskim voćarima koji odluče, primjerice, višak svojih proizvoda distribuirati organizacijama (npr. dobrotvornim ustanovama i školama) ili ih iskoristiti u druge svrhe (npr. kao hranu za životinje, za kompostiranje ili proizvodnju).

Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan izjavio je: Komisija je učinila sve u svojoj moći da podrži europske proizvođače pogođene ruskom zabranom uvoza. Najnovijim produženjem mjera želimo jasno poručiti da ćemo i dalje snažno i odlučno braniti interese naših poljoprivrednika. Ove mjere potpore idu ruku pod ruku s našim trenutačnim naporima u području modernizacije i pojednostavnjenja ZPP-a, u korist naših poljoprivrednika i šire europske zajednice.

Prošireni program nastavlja se na niz drugih postojećih izvanrednih mjera potpore tržištu poljoprivrednih proizvoda u kontekstu ruske zabrane uvoza. Redovito praćenje tržišta i procjene Komisije pokazuju da se zahvaljujući tim mjerama poboljšalo stanje na tržištu u sektoru netrajnih nasada (u pravilu povrća). Većina proizvodnje pogođene ruskom zabranom uvoza preusmjerena je na alternativna tržišta i tržišne su se cijene stabilizirale. No, s obzirom na to da su takozvani trajni nasadi (voćke) slabije prilagodljivi promjenjivim okolnostima, nove su mjere posebno osmišljene za potporu tom sektoru.

U okviru izvanrednih mjera pojedinačni će proizvođači moći iskoristiti više stope sufinanciranja EU-a od onih koje se pružaju u okviru redovnih mjera potpore. Kako bi se spriječilo rasipanje hrane, poljoprivrednicima se dodjeljuje potpora za povlačenje s tržišta za takozvanu besplatnu distribuciju (tj. podjelu voća za prehrambenu uporabu dobrotvornim organizacijama), koju u potpunosti financira EU. Za voće koje je povučeno s tržišta, ali nije stvarno konzumirano (npr. odmah je upotrijebljeno za kompostiranje), ili koje je ubrano prije dozrijevanja (tzv. zelena berba) ili uopće nije ubrano, dodjeljuje se niži iznos potpore.

Programom je obuhvaćeno maksimalno 165 835 tona voća iz sljedeće četiri kategorije: jabuke i kruške, šljive, agrumi te breskve i nektarine. Mjerama je obuhvaćeno 12 država članica, na koje će se primjenjivati različite količine za povlačenje s tržišta kako bi se osiguralo da financijska potpora stigne do proizvođača kojima je najpotrebnija (vidi tablicu u nastavku).

Uz proširenje tih izvanrednih mjera europski proizvođači voća i povrća i dalje mogu ostvarivati koristi od drugih mjera u sklopu zajedničke poljoprivredne politike EU-a, kao što su izravna plaćanja, financiranje ruralnog razvoja i financijska potpora za organizacije proizvođača, čija ukupna vrijednost doseže otprilike 700 milijuna EUR godišnje.

Pojedinosti

Datum objave
30. lipnja 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj