Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak14. srpnja 2023.Predstavništvo u Hrvatskoj

430 milijuna eura iz fondova Unije za potporu poljoprivrednom sektoru Unije

Poljoprivrednici u EU-u i dalje se suočavaju s troškovima koji su iznad višegodišnjeg prosjeka, a neke cijene poljoprivrednih sirovina  i dalje padaju.

Povećana potpora za poljopri430 milijuna eura iz fondova Unije za potporu poljoprivrednom sektoru Unijevrednike u EU-u iz fondova za ruralni razvoj

Osim toga, poljoprivrednici u EU-u suočili su se s teškim vremenskim uvjetima u proljeće, što je dovelo do smanjenja prinosa i kvalitete nekoliko poljoprivrednih proizvoda. Istodobno postoje znakovi poboljšanja. Na primjer, gnojiva su postala cjenovno pristupačnija nakon pada cijena prirodnog plina. Nadalje, iako je i dalje viša od opće stope inflacije, inflacija prehrambenih proizvoda u EU-u počinje se stabilizirati, prema danas objavljenom izvješću Europske komisije o izvješću o kratkoročnim izgledima za poljoprivredna tržišta EU-a.

Kako bi pružila potporu pogođenim poljoprivrednicima, Komisija je danas donijela izvanredni paket potpore u iznosu od 330 milijuna eura, koji je predstavljen 23. lipnja 2023. Poljoprivrednici iz EU-a iz Belgije, Češke, Danske, Njemačke, Estonije, Irske, Grčke, Španjolske, Francuske, Hrvatske, Italije, Cipra, Latvije, Litve, Luksemburga, Malte, Nizozemske, Austrije, Portugala, Slovenije, Finske i Švedske imat će koristi od te dodatne financijske potpore.  Poljoprivrednici iz Bugarske, Mađarske, Poljske, Rumunjske i Slovačke obuhvaćeni su zasebnom potporom u iznosu od 100 milijuna eura kako bi se suočili s tržišnim neravnotežama.

Više informacija možete pronaći u priopćenju za tisak.

Pojedinosti

Datum objave
14. srpnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj