Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak26. lipnja 2023.Predstavništvo u Hrvatskoj

430 milijuna eura iz fondova EU-a za potporu poljoprivrednom sektoru EU-a

Komisija predlaže mobilizaciju dodatnih financijskih sredstava EU-a za poljoprivrednike u EU-u pogođene nepovoljnim klimatskim prilikama, visokim ulaznim troškovima i raznolikim tržišnim i trgovinskim pitanjima.

Poljoprivreda: Komisija objavila poziv na podnošenje prijava za druge nagrade EU-a za ekološku proizvodnju

Novi paket potpore sastojat će se od 330 milijuna eura za 22 države članice. Osim toga, države članice danas su odobrile paket potpore u iznosu od 100 milijuna eura za poljoprivrednike u Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj, koji je predstavljen 3. svibnja. Nekoliko drugih mjera, uključujući mogućnost viših predujmova, trebalo bi poduprijeti poljoprivrednike pogođene nepovoljnim klimatskim prilikama.

Poljoprivrednici iz EU-a iz Belgije, Češke, Danske, Njemačke, Estonije, Irske, Grčke, Španjolske, Francuske, Hrvatske, Italije, Cipra, Latvije, Litve, Luksemburga, Malte, Nizozemske, Austrije, Portugala, Slovenije, Finske i Švedske dobit će tu izvanrednu potporu u iznosu od 330 milijuna eura iz proračuna ZPP-a. Zemlje mogu dopuniti tu potporu EU-a do 200 % nacionalnim sredstvima. Države članice podijelile su s Komisijom procjene poteškoća s kojima se suočavaju njihovi poljoprivredni sektori. O mjeri će glasovati države članice na sljedećem sastanku odbora za zajedničku organizaciju poljoprivrednih tržišta.

Više pročitajte u članku na engleskom jeziku.

Poljoprivrednici su među prvima na koje će utjecati klimatska, gospodarska i geopolitička kriza. Unatoč problemima s likvidnošću i poteškoćama s kojima se suočavaju, posebno izraženima u određenim sektorima i državama članicama, poljoprivredni proizvođači iz EU-a svakodnevno rade na osiguravanju sigurnih i kvalitetnih prehrambenih proizvoda. Zaslužuju našu potporu i priznanje. Europska komisija danas ponovno povećava financijsku pomoć za potporu poljoprivrednicima u EU-u iz cijelog EU-a. Ta se potpora može dopuniti i nacionalnim sredstvima.

Janusz Wojciechowski, povjerenik za poljoprivredu - 26. lipnja 2023.

Pojedinosti

Datum objave
26. lipnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj