Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak12. lipnja 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

31 milijun eura za potporu sektorima stočarstva i proizvodnje usjeva u kontekstu ruskog rata protiv Ukrajine

Državne potpore: Komisija odobrila hrvatski program u vrijednosti od 31 milijun eura za potporu sektorima stočarstva i proizvodnje usjeva u kontekstu ruskog rata protiv Ukrajine.

Poljoprivreda

Europska komisija odobrila je hrvatski program u vrijednosti od otprilike 31 milijun eura za potporu sektorima stočarstva i proizvodnje usjeva u kontekstu ruskog rata protiv Ukrajine. Program je odobren na temelju Privremenog okvira za državne potpore u slučaju krize i tranzicije koji je Komisija donijela 9. ožujka 2023. radi potpore mjerama u sektorima koji su ključni za ubrzavanje zelene tranzicije i smanjenje ovisnosti o gorivu. Novim okvirom izmjenjuje se i djelomično produljuje privremeni okvir za krizne situacije koji je donesen 23. ožujka 2022. kako bi se državama članicama omogućilo da pruže potporu gospodarstvu u kontekstu trenutačne geopolitičke krize, koji je već izmijenjen 20. srpnja 2022. i 28. listopada 2022.

U okviru programa potpora će se sastojati od ograničenih iznosa potpore u obliku izravnih bespovratnih sredstava. Svrha je mjere poduprijeti potrebe za likvidnošću stočara i proizvođača usjeva pogođenih trenutačnom geopolitičkom krizom.

Komisija je utvrdila da je hrvatski program u skladu s uvjetima utvrđenima u Privremenom okviru za krizne situacije. Konkretno, potpora i. ne premašuje 250 000 eura po korisniku; i ii. dodijelit će se najkasnije 31. prosinca 2023. Komisija je zaključila da je program potreban, primjeren i razmjeran za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu države članice, u skladu s člankom 107. stavkom 3. točkom (b) UFEU-a i uvjetima utvrđenima u Privremenom okviru za krize i tranziciju. Na temelju toga Komisija je odobrila program u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama.

Više informacija o privremenom okviru za krize i tranziciju te drugim mjerama koje je Komisija poduzela radi otklanjanja gospodarskih posljedica ruskog rata protiv Ukrajine i poticanja prijelaza na gospodarstvo s nultom neto stopom emisija dostupno je ovdje. Verzija ove odluke koja nije povjerljiva bit će objavljena pod brojem predmeta SA.107858 u registru državnih potpora na internetskim stranicama Komisije posvećenima tržišnom natjecanju kad se riješe moguća pitanja u pogledu povjerljivosti podataka.

Pojedinosti

Datum objave
12. lipnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj