Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak7. veljače 2018.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

20 godina uspješne razmjene stručnog znanja u više od 2700 projekata

Instrument povezivanja Europske komisije 2018. obilježava dvadesetu obljetnicu kao jedan od najuspješnijih i najčešće korištenih instrumenata za potporu susjednim zemljama i regijama Europske unije.

Twinning banner

S nedavnim pokretanjem najnovijeg projekta povezivanja u bivšoj jugoslavenskoj republici Makedoniji u ovoj je obljetničkoj godini ukupan broj projekata povezivanja provedenih tijekom posljednjih 20 godina premašio 2700. Cilj je novih projekata uspostaviti izravnu terensku suradnju s carinskom upravom partnerske zemlje u Skoplju kako bi se pojednostavnili carinski postupci i stvorilo povoljno poslovno okruženje.

Povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn izjavio je: „Dvadeseta obljetnica instrumenta povezivanja prilika je za proslavu i razmišljanje o dosadašnjim postignućima kao i o budućim perspektivama. Tijekom proteklih 20 godina uspješno je provedeno više od 2700 projekata povezivanja, od reforme zakonodavstva u području azila u Srbiji do jačanja e-uprave u Gruziji. Promičući razmjenu stručnog znanja, instrument povezivanja nastavlja pružati dodanu vrijednost u promicanju modernizacije, vrijednosti EU-a i strukturnih reformi kao i u poticanju promjena, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u susjednim regijama te u regijama obuhvaćenima postupkom proširenja.”

Kontekst

Instrument povezivanja jedinstven je oblik dugoročne suradnje javnih uprava zemalja EU-a s javnim upravama u zemljama kandidatkinjama i potencijalnim zemljama kandidatkinjama za članstvo u EU-u kao i u susjedstvu EU-a. Projektima povezivanja potiče se reforma javne uprave, podupiru se vrijednosti EU-a te razvijaju europski standardi i norme. Ključ za uspjeh aktivnosti povezivanja stručno je znanje koje na terenu pružaju javni službenici iz država članica EU-a koji rade s državnim upravama u partnerskim zemljama.

U regijama obuhvaćenima postupkom proširenja aktivnostima povezivanja podupiru se prenošenje, provedba i izvršavanje zakonodavstva EU-a. U tom je kontekstu instrumentom povezivanja pružena opsežna potpora zemljama koje su postale članice EU-a 2004., 2007. i 2013. Nedavno završeni projekt pomogao je Povjerenstvu za izbjeglice i migracije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije da dovrši pripremu novog zakona o azilu i reformu sustava azila te zemlje. Primjenom mjera izgradnje kapaciteta omogućio je potporu Srbiji u njezinim nastojanjima da se uskladi sa standardima EU-a u području politike azila.

U regiji susjedstva EU-a aktivnosti povezivanja ponuđene su susjedima EU-a koji žele ojačati suradnju s EU-om. Na primjer, iz nedavno završenog EU-ova projekta povezivanja za jačanje e-uprave u Gruziji proizišao je novi zakon o digitalnom potpisu te je prihvaćen sveobuhvatni europski okvir elektroničke identifikacije za elektroničke transakcije, što su ključni koraci za Gruziju i njezinu integraciju u Europu.

Pojedinosti

Datum objave
7. veljače 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj