Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak13. srpnja 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

16,5 milijuna eura za potporu medijskim tehnologijama, prekograničnoj suradnji i pristupu građana informacijama

Europska komisija danas je objavila tri poziva na podnošenje prijedloga u ukupnoj vrijednosti od 16,5 milijuna eura za potporu pluralističkim vijestima, inovativnim medijskim sadržajima i boljem pristupu višejezičnim informacijama za građane EU-a.

Medijski sadržaj

Prvi poziv u vrijednosti od 8 milijuna eura usmjeren je na uspostavu ili jačanje europskih medijskih središta, poput virtualnih ili fizičkih prekograničnih redakcija. Podržat će razvoj zajedničke uredničke produkcije i zajedničke ponude sadržaja o poslovima EU-a, na više jezika, između različitih medijskih kuća diljem Europe, uz puno poštovanje neovisnosti urednika.

Pozivom u okviru europske medijske platforme, u vrijednosti od 6 milijuna eura, želi se potaknuti proizvodnja inovativnih vijesti s pomoću alata koji se koriste tehnologijama kao što su umjetna inteligencija, Web 3.0, lanac blokova, kao i sofisticiranim tražilicama i algoritmima za preporučivanje sadržaja.

Europski televizijski i informativni portal namijenjen građanima, u vrijednosti od 2,5 milijuna eura, pomoći će u stvaranju platforme za internetski prijenos europskih portala koja će građanima olakšati pristup raznim sadržajima javnih i privatnih televizijskih kuća. Portal će se koristiti i alatima umjetne inteligencije.

Ovi pozivi nadovezuju se na Akcijski plan za potporu oporavku i transformaciji medijskog i audiovizualnog sektora i Akcijski plan za europsku demokraciju. Otvoreni su medijima i televizijskim kućama, kao i drugim organizacijama u medijskom sektoru.

Dodatne informacije, uključujući rokove za prijavu, dostupne su u okviru svakog pojedinačnog poziva.

 

Više informacija pročitajte u priopćenju za tisak

 

Pojedinosti

Datum objave
13. srpnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj