Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak9. svibnja 2018.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

12 pitanja o budućnosti Europe – Komisija je pokrenula internetsko savjetovanje s građanima

Danas, na Dan Europe, Europska komisija pokrenula je internetsko javno savjetovanje namijenjeno svim europskim građanima.

Budućnost Europe

Građani se pozivaju da iznesu svoje mišljenje o tome u kojem bi se smjeru Europska unija ubuduće trebala kretati

Riječ je o jedinstvenom savjetovanju koje je dio šire rasprave o budućnosti Europe pokrenute objavom Komisijine Bijele knjige 1. ožujka 2017. Savjetovanje je pripremio građanski odbor od 96 članova iz 27 država članica, koji su se sastali kako bi zajednički odlučili koja će pitanja uputiti svojim europskim sugrađanima.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker danas je izjavio: „Budući da nam predstoje europski izbori, vrijeme je da odlučimo kako će izgledati Europska unija s 27 država članica. Neovisno o ishodu, to mora biti Europa koju grade Europljani. Svrha ankete koju smo danas pokrenuli upitati je sve europske građane: Kakvu budućnost želimo za sebe, svoju djecu i našu Uniju? Sada je trenutak da europski građani jasno i glasno iznesu pitanja koja ih se tiču te kažu što očekuju da njihovi čelnici učine po tim pitanjima”.

Ovo je prvi put da je Komisija sazvala građanski odbor (u razdoblju od 5. do 6. svibnja) radi pripreme javnog savjetovanja. Skupina od 96 europskih građana okupila se u Europskom gospodarskom i socijalnom odboru u Bruxellesu te zajednički izradila internetsku anketu s 12 pitanja. Ovaj jedinstveni primjer participativne demokracije znači da građani imaju središnju ulogu u raspravi o budućnosti Europe.

Savjetovanje je dio aktualne rasprave o budućnosti Europske unije s 27 država članica pokrenute objavom Komisijine Bijele knjige 1. ožujka 2017. Danas pokrenuto savjetovanje dodatna je mogućnost za građane da iznesu svoje mišljenje putem interneta. Internetsko savjetovanje održava se paralelno s dijalozima s građanima koje organiziraju Europska komisija i države članice. Od 2012. održano je gotovo 700 interaktivnih javnih rasprava u 160 gradova i Komisija će do izbora za Europski parlament koji će se održati u svibnju 2019. povećati njihovu učestalost kako bi organizirala još 500 takvih događanja.

Osim rada Komisije dijaloge s građanima sada organiziraju i nacionalne vlade u svim državama članicama nakon što je Francuska pokrenula inicijativu koju su podržali svi šefovi država ili vlada budućeg EU27. Komisija razmjenjuje svoja iskustva s državama članicama. Savjetovanje je otvoreno do sastanka na vrhu u Sibiuu, koji će se održati 9. svibnja 2019. Komisija će na sastanku Europskog vijeća u prosincu 2018. državama članicama predstaviti privremeno izvješće o procesu pokrenutom na temelju Bijele knjige. Završno izvješće bit će predstavljeno na prvom sastanku na vrhu 27 država članica EU-a u Sibiuu u Rumunjskoj 9. svibnja 2019., odnosno nekoliko tjedana prije europskih izbora.

Kontekst

Objavom Bijele knjige o budućnosti Europe u ožujku 2017. Komisija je pokrenula novu raspravu o budućnosti EU-a s 27 država članica. Članovi Komisije putuju diljem Europe i prikupljaju mišljenja građana o različitim predloženim scenarijima. Time se svima pruža prilika da sudjeluju u oblikovanju Unije.

Pojedinosti

Datum objave
9. svibnja 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj