Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak14. lipnja 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

10. obljetnica Europskih dana razvoja: partnerstvo, mir, blagostanje, planet i ljudi

Jubilarni 10. Europski dani razvoja usmjereni su na rezultate. Ciljeve održivog razvoja koje su kreirali Ujedinjeni narodi treba iz obećanja pretvoriti u djela. Europa poziva cijeli svijet da zajedno potražimo najbolji put do rezultata: tražimo način...

20160614_edd-2016.jpeg

Europski dani razvoja naziv je dvodnevnog događaja u Bruxellesu 15. – 16. lipnja. Na njemu će nastupiti stotine sudionika, svjetski čelnici, mladi lideri, organizacije civilnog društva i međunarodne organizacije. Skup je posvećen osmišljavanju novih ideja i aktivnom oblikovanju budućnosti.

Sutra se Europski dani razvoja 2016.službeno otvaraju, a očekuje se dosad najveći broj sudionika, više od 6000 stručnjaka za razvoj iz gotovo 150 zemalja. U proteklih 10 godina taj je događaj postao najvažniji europski forum o globalnom razvoju i suradnji.

Ove su godine Europski dani razvoja posebni i po tome što se obilježava njihova 10. obljetnica. Često se nazivaju „Davos za razvoj”, a započinju u prijelomnom trenutku za budućnost međunarodnog razvoja, nedugo nakon što je u rujnu 2015. donesen „Program održivog razvoja”, opći okvir za iskorjenjivanje siromaštva i postizanje održivog razvoja do 2030.

Sudionici Europskih dana razvoja usredotočit će se na provedbu 17 ciljeva održivog razvoja oslanjajući se na pet ključnih čimbenika održivog razvoja, a to su: partnerstvo, mir, blagostanje, planet i ljudi.

Prije samog događaja sastat će se predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i premijer Etiopije g. Hailemariam Desalegn kako bi potpisali zajedničku izjavu „Prema strateškoj suradnji EU-a i Etiopije” (još nije potvrđeno) u kojoj se odražavaju stabilni odnosi EU-a s Etiopijom i naglašavaju ključna uloga Etiopije u Africi i međunarodnoj zajednici te njezin zamjetan društveni i gospodarski razvoj. Time će EU i Etiopija podići svoje 40-godišnje partnerstvo na višu stratešku razinu.

Još jedan važan događaj koji prethodi Europskim danima razvoja bit će donošenje zajedničke izjave Svjetske banke i Europske komisije koju će 14. lipnja potpisati Jim Yong Kim, predsjednik Svjetske banke i potpredsjednica Europske komisije Kristalina Georgieva te povjerenik Mimica. Tom se izjavom pokazuje zajednička opredijeljenost za jačanje mjera u održavanju mira i povećavanje utjecaja u područjima pogođenima nestabilnošću, sukobima i nasiljem.

Kontekst

Europski dani razvoja postali su vodeći događaj u pogledu međunarodne razvojne suradnje EU-a. U proteklih devet godina „Davos za razvoj”, kako se taj događaj često naziva, okupio je impresivnih 2670 govornika i čak 100 svjetskih čelnika, 514 izlagača, 42 000 sudionika iz 154 zemlje te 4500 organizacija.

Ove se godine u prvi plan stavljaju mladi kao pokretačka snaga globalnih razvojnih aktivnosti te naglašava važnost uključivanja mladih u sve aktivnosti u službi održivosti. Pozivajući mlade u dobi od 21 do 26 godina iz cijeloga svijeta da sudjeluju u raspravi o budućnosti međunarodne razvojne suradnje, Europska komisija ih namjerava uključiti u oblikovanje buduće razvojne politike. Iz partnerskih zemalja pozvano je 16 mladih lidera kako bi svojim svježim idejama i razmišljanjima pridonijeli raspravama o razvojnoj politici i međunarodnoj suradnji.

U izaslanstvu Europske komisije bit će visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku / potpredsjednica Federica Mogherini, potpredsjednik zadužen za zapošljavanje, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrki Katainen, potpredsjednik zadužen za jedinstveno digitalno tržište Andrius Ansip, povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström, povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica, povjerenik za klimatsku i energetsku politiku Miguel Arias Cañete, povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella, povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos, i povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides.

Na Europskim danima razvoja 2016. sudjelovat će više od 500 govornika i istaknutih donositelja odluka, uključujući predstavnike međunarodnih organizacija kao što su Ban Ki-moon, glavni tajnik Ujedinjenih naroda, Jim Yong Kim, predsjednik Grupe Svjetske banke, Phumzile Mlambo-Ngcuka, izvršna direktorica UN Women te brojni čelnici država, primjerice Uhuru Kenyatta, predsjednik i vrhovni zapovjednik obrambenih snaga Republike Kenije, Bibi Ameenah Firdaus Gurib-Fakim, predsjednik Republike Mauricijus, Roch Marc Christian Kaboré, predsjednik Burkine Faso, Faustin-Archange Touadéra, predsjednik Srednjoafričke Republike, Tuilaepa Lupesoliai Sailele Malielegaoi, premijer Samoe, Hailemariam Desalegn, premijer Etiopije i Rui Maria de Araújo, premijer Timor-Lestea te ostali.

Europski dani razvoja predviđeni su istodobno s Europskim tjednom održive energije koji se organizira 11. put. U okviru konferencije o politici održive energije tijekom svečane dodjele nagrada 14. lipnja povjerenik za klimatsku i energetsku politiku Miguel Arias Cañete, zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik Odbora za industriju, istraživanje i energetiku Jerzy Buzek, gradonačelnik Firence Dario Nardella i glavna direktorica Europske organizacije za zaštitu potrošača Monique Goyens proglasit će tri pobjednika.

Dodatne informacije:

Internetske stranice EuropeAidaSlužbene internetske stranice Europskih dana razvoja 2016.Informativni članak: Europska komisija pozdravlja novi Program Ujedinjenih naroda za održivi razvoj do 2030.


Informativni članak: Ciljevi održivog razvoja i Program do 2030.


Izložba - Europska godina za razvoj 2015.

Pojedinosti

Datum objave
14. lipnja 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj